7F848DDF-B55D-4F43-B854-A2B784935387
2CB39524-0A0F-48E9-9938-B87A2E76C2F1
7CFEF7D1-9BC8-4987-908D-318B96A165BC
ED658646-DE59-4B4D-ADA9-1F178011018B
89BD6B9D-93A4-48F4-8A30-8AC9FED4E42E
9B834124-156B-4E5E-8EEC-AF5095F1F10A
IMG_2364
FCB93199-754B-4CFE-B5C1-5098DC8D1E74
34817ABA-7162-4E4F-A92C-01C1688A8BED
E44233EF-B2D4-4852-A995-C0272F8A4DE9

Individuelle sessioner


Jeg bruger i naturhjælpen mange forskellige metoder, sammensat og vægtet ud fra dine behov. Her følger et udpluk, så du kan få en fornemmelse af, hvad en session kan indeholde:


Sansevandring

Når vi går i naturen, gerne væk fra stier og veje, kan du begynde at mærke, hvordan du bruger kroppen og den kinæstetiske sans ("bevægelsessansen"). Du vil blive guidet til fx i starten blot at mærke fødderne mod jorden. Langsomt bliver der åbnet op for kontakten til kroppen, og du kan flytte din opmærksomhed væk fra hovedet og det der ofte fylder kognitivt (tanker, bekymringer, planer osv.). En sådan vandring kan hjælpe dig til at komme til stede i nuet og komme i kontakt med både den indre og ydre natur. Det kan være en god måde at starte en session på.


Sanseøvelser

Vi arbejder med fordybelse i sanserne fx ved at undersøge naturen ud fra hver enkelt sans. Du vil blive guidet til at fokusere udelukkende på det du kan høre, det du kan lugte, smage, se eller det du kan mærke. Og herigennem kan du opnå en tættere kontakt med naturen og en ro i dit system. Sanseøvelser er gode til at dæmpe stresssymptomer i kroppen, bl.a. fordi det handler om at give sig hen til sansningen uden at analysere.

Både sansevandring og sanseøvelser hører til det japanske koncept Shinrin-yoku, som direkte oversat betyder "skovbadning". Vi bader i skovens sanseindtryk både gående, siddende og liggende. Shinrin-yoku er en integreret del af det japanske sundhedssystem, hvor forskning har vist en fantastisk effekt i forhold til at sænke blodtryk, mindske stress, overvinde depression og generelt øge livsglæde og velvære. Med naturhjælp kan du blive introduceret til sanselige måder at være i skoven på, som du efterfølgende også selv kan praktisere.


Naturterapi

Naturterapeutiske metoder vil indgå i naturhjælpen, hvis du har brug for og lyst til at arbejde med de dybereliggende årsager til forskellige problemstillinger eller temaer i dit liv. Som naturterapeut understøtter jeg din proces i forhold til hvad du er klar til at udfolde og integrere. I naturterapi indgår der samtale som ved psykoterapi, men naturen spiller en aktiv rolle i processen. Landskabet, årstiden og vejret har betydning for stemningen i det "terapeutiske rum" og naturen tilbyder et væld af symboler, som vi kan inddrage i terapien. Et væltet træ, en myreture fuld af liv, det brusende hav, vinden i dit ansigt - alt hvad naturen tilbyder af sansninger og symboler spiller ind i den naturterapeutiske proces. Det kræver ikke særlige evner eller en særlig relation til naturen at kunne arbejde med sig selv på naturterapeutisk vis. Naturen er til stede i os alle, og jeg oplever at den hjælper os til åbne op, komme i kontakt med vores indre og bearbejde det vi har brug for uanset om det er gamle traumer, uhensigtsmæssige mønstre eller aktuelle problemstillinger i vores liv.


Afspænding og meditation

Vejrtrækningsøvelser, afspænding af kroppen og forskellige former for meditation i naturen er en vigtig ingrediens i naturhjælp. Jeg inddrager ofte vejrtrækningsøvelser ved opstarten af en session, for at få fokus på vejrtrækningens betydning for vores kontakt til kroppen og muligheden for at skabe ro i sindet. En liggende afspænding kan være fantastisk som afrunding på en session, Priser:


Jeg tilbyder altid en gratis, uforpligtende samtale pr. telefon, for at afklare hvad naturhjælpen kan bibringe dig i lige netop din situation. 

En session i naturen var normalt 2-3 timer.


Almindelig timepris: 600 kr. inkl. moms. 


Forløbspris: 10 timer (fx fordelt på 5 sessioner) 5000 kr. inkl. moms.


Unge under 25 år får 10% rabat på forløbsprisen.


Betalingen kan evt. opdeles i to rater.

Der kan betales ved bankoverførsel eller mobile pay.
Praktisk


Sted

Naturhjælp foregår typisk i skoven eller ved vandet, og jeg har mit udgangspunkt i Gribskov og strandene ved Dronningmølle og Gilleleje. Men jeg dækker det meste af Nordsjælland, og kender mange gode natursteder i hele området. Mødested aftales individuelt og ved gruppeforløb annonceres lokationen.

I vinterhalvåret bruger jeg vores naturgrund lidt uden for Græsted som udgangspunkt for sessioner, da vi har et brændeovnsopvarmet shelter, som fungerer godt til indledning og afrunding af sessioner. Man kan gå til skoven herfra, så sessioner i vinterhalvåret foregår typisk i shelter og i skov.


Vind og vejr

Det er vigtigt at kunne holde varmen både sommer og vinter, også når vi er stille i naturen. Inden en session er det derfor en god idé at tjekke vejrudsigten grundigt og altid have lidt ekstra tøj/regntøj med i tilfælde af, at vejret skifter.


Fotos

Vi kan bruge fotodokumentation som en del af naturhjælpen, da det kan være rart at have fotos med hjem til at genkalde følelser og oplevelser som naturen har givet dig. Det aftales individuelt og jeg tager gerne billeder ved behov, som jeg sender til dig efter en session.


Corona-situationen

Jeg tager alle nødvendige forholdsregler, og aftaler løbende med klienter, hvordan vi bedst forholder os til brug af sidde/liggeunderlag, tæpper, servering af the/kaffe osv. Det er let at holde god afstand når vi er udendørs, og jeg medbringer altid håndsprit i tilfælde af behov.

Jeg er selv vaccineret.


Tavshedspligt

Jeg har naturligvis tavshedspligt. 


Afspænding og meditation i shelter

Ofte indleder jeg en session i shelteret med at klienten bliver guidet til "at lande" og få ro i kroppen. Det samme gør jeg når vi starter ude i naturen, det kan foregå stående, siddende eller liggende et roligt sted i skov eller på strand. Afspænding og meditation indgår også ofte i en session.


Hav og strand

Lange strande og muligheden for at gå, sidde og være i fred og ro gør områderne på nordkysten optimale til naturhjælp.


Brændeovnsvarme udendørs

Shelteret er åbent som det ses på billedet, men brændeovnen giver god varme, så det er muligt at arbejde med afspænding af kroppen selv på en råkold dag.


Skovens magi

Skoven er naturligvis magisk på en forårsdag som her på billedet (taget i Græsted-Aggebo Hegn, maj 2020). Men på alle tider af året er der magi at finde i skoven.


Bål

At være omkring et bål kan også give mening i naturhjælp. Dette billede er fra mit eget bålsted på grunden, men mange steder i skoven er der også mulighed for at tænde bål.


Fotos

Alt fotomateriale på hjemmesiden og Instagram er mit eget, og jeg inddrager gerne det at tage billeder som en del af processen med naturhjælp.